Hyra ut i andra hand

Du kan få hyra ut din lägenhet i andra hand om du har beaktansvärda skäl. Vi följer branschorganisationen Fastighetsägarnas riktlinjer. Ansök i god tid, vi behandlar ansökan i turordning och handläggningstiden är vanligtvis 6–8 veckor. Uthyrningsperioden vi kan godkänna är maximalt 1 år åt gången. Eventuella intyg skall stämma överens med tidsperioden som du ansöker för.

Ansökan

1. Fyll i blanketterna Andrahandsuthyrning ansökan och avtal

Fyll i ansökan och avtalet noggrant. Se till att alla handlingar är fullständiga, annars kan vi inte behandla din ansökan.

2. Skicka in ansökan

Maila sedan in ansökan tillsammans med eventuella intyg till andrahand@ernstrosen.se, eller posta till Ernst Rosén AB, Box 135, 401 22 Göteborg.

Bifoga

Ansökan för tillfälligt arbete/studier på annan ort
Skicka med intyg från arbetsgivare eller skola för den tid du vill hyra ut lägenheten. Intyget skall stämma överens tidsmässigt med den tid du vill hyra ut. Är ni två som hyr lägenheten behöver intyg skickas med för båda.

Ansökan för provsamboende
Bifoga ifylld blankett Andrahandsuthyrning intyg om provsambo.

Vid längre utlandsvistelse
Bifoga ifylld blankett Andrahandsuthyrning fullmakt.

Viktigt att tänka på

  1. Du är ansvarig för lägenheten
    Tänk på att det fortfarande är du som förstahandshyresgäst som ansvarar för lägenheten. Du ansvarar för hyresinbetalningar, störningar och eventuella skador som uppstår, i enlighet med det avtal som du har med oss. Både du och andrahandshyresgästen behöver ha en gällande hemförsäkring under uthyrningsperioden.
  2. Håll din kontaktinformation uppdaterad
    Vi informerar våra hyresgäster på olika sätt – brev, information i brevlåda/box, mail, mobil osv. Se till att vi alltid har aktuella kontaktuppgifter till dig.
  3. Var tydlig vad som gäller
    Berätta för den du hyr ut till vad som gäller för lägenheten. Till exempel tvättstugetider, städning och hur hushållsavfall skall sorteras. Andrahandshyresgästen får sätta upp sitt namn på listen ovanför brevinkastet eller postboxen utan att täcka över förstahandshyresgästens namn. Det är inte tillåtet att sätta upp namn i trapphuset/porttelefon.
  4. Kontakta oss när du är tillbaka
    Det är också ditt ansvar att se till att andrahandshyresgästen flyttar vid andrahandsavtalets utgång. Glöm inte att ringa eller mejla till oss när du har flyttat tillbaka till lägenheten.
  5. Skälig hyra
    Vid en andrahandsuthyrning får du inte ta ut en högre hyra från andrahandshyresgästen än den du betalar till oss. Om lägenheten hyrs ut med möbler och annan utrustning som exempelvis köksutrustning får du göra ett påslag på hyran med 0-15%. Du har också rätt att ta ut faktiska kostnader för exempelvis el, vatten, bredband och tv-kanaler. För att en ansökan ska godkännas behöver du därför specificera den hyra du ska ta ut av din andrahandshyresgäst. Detta kan du göra under särskilda bestämmelser i avtalet. Vid en godkänd ansökan kommer andrahandshyresgästen att få information om lägenhetens aktuella hyra.Om du tar ut för hög hyra av din andrahandshyresgäst riskerar du att förlora ditt förstahandskontrakt. Du riskerar dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och med den 1 oktober 2019.
  6. Samtycke krävs alltid

    För att kunna hyra ut lägenheten så behöver du ha ett skriftligt tillstånd från oss. Vid uthyrning utan att inhämta tillstånd från oss anses hyresrätten vara förverkad vilket i sin tur leder till uppsägning.
  7. Airbnb
    Det är inte tillåtet att hyra ut via Airbnb eller liknande tjänster.
  8. Folkbokföring

    Vi vill också uppmärksamma dig om att det är viktigt att vara folkbokförd på rätt adress, läs gärna mer om detta på Skatteverkets hemsida. Folkbokföring på fel adress kan leda till folkbokföringsbrott vilket är olagligt.